«Σεληνιασμένα» ψαρέματα

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ψάρεμα ελπίζουμε σε μια μεγάλη και καλή ψαριά. Δεν μπορούμε ωστόσο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια χρονική περίοδος θα μας αφήσει ικανοποιημένους με ένα καλό ψαρευτικό αποτέλεσμα.
Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε μια με δυο φορές τον μήνα ένα μακρινό ψάρεμα. Φυσικά ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από μια συνηθισμένη εξόρμηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν στείλει συστημένους σε μέρη όπου ακομα και την προηγούμενη ημέρα βγήκαν αρκετά ψάρια ενώ αντίθετα όταν πήγαμε εμείς δεν βγάλαμε σχεδόν τίποτα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό?
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τελείως τις διατροφικές συνήθειες και ορέξεις των ψαριών. Τα ποσοστά της επιτυχίας του ψαρέματός μας θα αυξηθούν αν κατανοήσουμε και χρησιμοποιήσουμε τους παράγοντες αυτούς προς όφελός μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψάρια δεν τρώνε όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου. Αυτό που η εμπειρία μας στο ψάρεμα μας έχει διδάξει είναι ότι τις ώρες γύρω από την ανατολή και τη δύση του ήλιου η δραστηριότητα των ψαριών αυξάνεται.
Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας σχετικά με το φεγγάρι και τις παλίρροιες μπορούμε να εντοπίσουμε τις αποδοτικότερες ώρες, αυτές δηλαδή κατά τις οποίες τρώνε τα ψάρια, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ψαρεμάτων μας.
Το φεγγάρι και ο ήλιος σε συνδυασμό με την βαρύτητα που ασκείται απ΄ αυτά έχουν δραματική επίδραση στον πλανήτη μας και κατά συνέπεια στη θάλασσα. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι μια φυσική ημέρα για τα ψάρια διαφέρει από την δική μας. Το βιολογικό τους ρολόι εμφανίζεται να συμπίπτει με τον σεληνιακό χρόνο. Αν πάρουμε το φεγγάρι σαν πρώτο παράγοντα για τα ψαρέματα μας, οι αποδοτικότερες φάσεις είναι το νέο φεγγάρι και το πλήρες φεγγάρι και ακολουθούν οι φάσεις των τετάρτων.

Ένας πλήρης σεληνιακός κύκλος αποτελείται από τα ακόλουθα τέσσερα στάδια.

Πρώτο τταρτο.
Πρώτο τέταρτο.
Πλήρες φεγγάρι (Πανσληνος).
Πλήρες φεγγάρι (Πανσέληνος).
Τελευταίο τταρτο.
Τελευταίο τέταρτο.
Νο φεγγάρι (Ασληνος βραδιά).
Νέο φεγγάρι (Ασέληνος βραδιά).
Αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται κάθε 29 ημέρες περίπου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας παρατηρούμε έντονη δραστηριότητα των ψαριών. Αυτό οφείλεται συνήθως στην ανατολή του φεγγαριού η οποία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου. Γι αυτό και διακρίνουμε κάποιες φορές να είναι ορατό το φεγγάρι ακομα και την ημέρα. Η ευνοϊκότερη συγκυρία είναι όταν η ανατολή του φεγγαριού συμπέσει χρονικά με την ανατολή του ήλιου.
Κατά την διάρκεια ενός πλήρους φεγγαριού ιδιαίτερα αποτελεσματική θα είναι μια συννεφιασμένη βραδιά ή όταν το φεγγάρι εναλλάσσεται με τα σύννεφα. Θα πρέπει να λάβουμε ακόμα υπ όψιν ότι οι αποδοτικότερες ημέρες είναι τέσσερις πριν την πανσέληνο και τέσσερις μετά. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα με πανσέληνο ενώ κάποιοι άλλοι όταν δεν έχει φεγγάρι. Στην πραγματικότητα η επιρροή που δέχεται η γη από την σελήνη είναι ίδια και λόγω των ισχυρών παλιρροιών που δημιουργούνται και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά.
Οι παλίρροιες είναι ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για το ψάρεμα. Η κίνηση των παλιρροιών αλλάζει κάθε έξι ώρες. Σε μια περίοδο εικοσιτεσσάρων ωρών έχουμε τέσσερις εναλλαγές μεταξύ δυο υψηλών και δυο χαμηλών παλιρροιών. Ιδανικότερες για την κινητικότητα των ψαριών θεωρούνται οι υψηλές παλίρροιες. Όταν έχουμε ένα πλήρες ή νέο φεγγάρι οι παλίρροιες αναφέρονται ως μέγιστες και τα ψάρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Οι παλίρροιες συμβαίνουν όταν το φεγγάρι ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο και την γη. Όταν ο ήλιος και το φεγγάρι ευθυγραμμισθούν έχουμε δυο ισχυρές δυνάμεις βαρύτητας που προκαλούν τις πολύ υψηλές παλίρροιες που λέγονται και μέγιστες. Όταν το φεγγάρι και ο ήλιος δεν ευθυγραμμίζονται έχουμε τις χαμηλές παλίρροιες. Δεδομένου ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της, κάθε θέση στη γη θα δεχτεί και τις δυο παλιρροϊκές διογκώσεις. Οι μέγιστες παλίρροιες συμβαίνουν δυο φορές τον μήνα αλλά στην χώρα μας δεν είναι τόσο έντονες. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη μας όπως για παράδειγμα στην νότια Αμερική, κατά τη διάρκεια της μέγιστης παλίρροιας τα νερά ανεβαίνουν έως και23 μέτρα. Στην χώρα μας το πιο έντονο φαινόμενο παρατηρείται στον πορθμό του Ευρίπου.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν εγγυώνται πάντα σίγουρα αποτελέσματα, ειδικά αν έχουμε κάποια ασυνήθιστη αλλαγή του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα. Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που το κάνουμε κυρίως για την ευχαρίστηση μας και σίγουρα δεν θα το ακυρώσουμε αν δεν μας ευνοούν όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Δίνοντας όμως ιδιαίτερη σημασία στον ήλιο, το φεγγάρι και τις παλίρροιες οι επιτυχίες των ψαρευτικών μας εξορμήσεων θα αυξηθούν σημαντικά.
Το παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας Υπάρχουν ψαράδες που επισκέπτονται συχνά τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό, αφού θεωρούνται από τους πλουσιότερους ψαρότοπους. Σε αρκετά ψαρέματα που έχω κάνει σε αυτά τα μέρη έχω παρατηρήσει ότι τα ψάρια τρώνε κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου που τα νερά είναι σηκωμένα ή όταν αυτά βρίσκονται σε σχεδόν στάσιμη κατάσταση. Βάσει των παρακάτω στοιχείων θα μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες ημέρες που θα δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα.
Στον πορθμό του Ευρίπου παρατηρείται ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των θαλασσίων ρευμάτων.
Στο σημείο όπου υπάρχει η παλαιά γέφυρα παρατηρείται η αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου, από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον Νότιο και αντίστροφα. Η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα. Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από την σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε σεληνιακού μήνα .Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί 6 ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα οκτώ περίπου λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά την στασιμότητα των 8 λεπτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για άλλες 6 ώρες.. Τη διαδικασία αυτή την ονομάζουμε ανύψωση (πλημμυρίδα) και κατάπτωση (άμπωτη).
Στην διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα υπάρχουν κάποια διαστήματα τα οποία ονομάζονται «περίοδοι ακαταστασίας». Τα ρεύματα τότε δεν έχουν τακτικές ροές, δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και δεν ισχύει η 6ωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης της ροής τους. Στην διάρκεια των περιόδων αυτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα μπορεί να μη συμβεί καμία αλλαγή για μια ολόκληρη ημέρα. Οι «περίοδοι ακαταστασίας» παρατηρούνται δυο φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και διαρκούν για ένα χρονικό διάστημα τριών ημερών.
Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και η δεύτερη την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης.
Έτσι στην πρώτη περίοδο τα ρεύματα αρχίζουν να γίνονται ακατάστατα, όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 6η προς 7η ημέρα της και επανέρχονται στην 6ωρη φυσιολογική τους ροή όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 9η προς 10η ημέρα της.
Στην δεύτερη περίοδο τα ρεύματα γίνονται ακατάστατα την 20η προς 21η ημέρα της Σελήνης και επανέρχονται την 23η προς 24η ημέρα Σελήνης.
Η κάθε περίοδος ακαταστασίας αρχίζει από το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας και τελειώνει την 24η ώρα της τελευταίας ημέρας (χειμερινή ωρα).
Τις δυο πρώτες ημέρες μετά το τέλος της κάθε τριήμερης ακαταστασίας τα νερά δεν αποκτούν μεγάλη ταχύτητα. Τα λεγόμενα «αργονέρια». Αυτές τις ημέρες η περιοχή κατακλύζεται από κάθε μορφής ψαράδες αφού θεωρούνται ιδανικές για ψάρεμα από τους ντόπιους και για όσους γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο.
Το παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου παρουσιάζει δύο παγκόσμιες μοναδικότητες:
Η πρώτη είναι το γεγονός ότι την 24η (χειμερινή) ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας δηλαδή της 9ης και 23ης ημέρας της Σελήνης το θαλάσσιο νερό αρχίζει να ρέει πάντα από το Βόρειο προς τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Η δεύτερη είναι ότι στις περιόδους ισημερίας δηλαδή την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να μεσολαβεί το διάστημα της στασιμότητας των 8 περίπου λεπτών όπως συμβαίνει όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου και έχουν την μεγαλύτερη ένταση.
Η παλίρροια της Χαλκίδας είναι το κλασσικότερο παράδειγμα παλιρροϊκού ρεύματος σε δίαυλο σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις παραπάνω μοναδικότητες.
Πάνος

One comment

  1. […] «Σεληνιασμένα» ψαρέματα Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ψάρεμα ελπίζουμε σε μια μεγάλη και κ� […] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s