Γλωσσάριο τεχνικών χαρακτηριστικών μηχανισμών SHIMANO.

S-SYSTEM+RELIANCE
Το πρόγραμμα SR είναι η εξέλιξη του S-System εμπλουτισμένο από καινοτόμες αλλαγές που χαρακτηρίζονται με μια λέξη ‘Reliance’ δηλαδή ‘Εμπιστοσύνη’. Το πρόγραμμα Reliance έρχεται να ενσαρκώσει όλα τα όνειρα για τον απόλυτο μηχανισμό ψαρέματος.

Επικάλυψη μαγνησίου MgS :Το μαγνήσιο χρησιμοποιείτε για την κατασκευή των SR μηχανισμών και παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση στην διάβρωση. Η επιφάνεια του προστατεύεται από extra αντιδιαβρωτικό φινίρισμα έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με υψηλό συντελεστή διάβρωσης έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θάλασσα.

RIGID SUPPORT DRAG :Το σύστημα του μηχανισμού που περιορίζει στο ελάχιστο το τρέμουλο της μπομπίνας ακόμα και σε πολύ light χρήσεις. Έτσι λοιπόν, οποιαδήποτε κι αν είναι η ρύθμιση του φρένου, η μπομπίνα δεν τρέμει αλλά εντυπωσιάζει με την απαλή της λειτουργία.

SLOW OSCILLATION SYSTEM: Η εφαρμογή του συστήματος Slow oscillation, σχεδόν σε όλες τις σειρές της Shimano, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας κατανομής της μισινέζας στην μπομπίνα. Με την μείωση της ταχύτητας επιτυγχάνεται απόλυτος έλεγχος κατά την διάρκεια του τυλίγματος της μισινέζας, αλλά και ελαχιστοποιείται η απώλεια ενέργειας την ώρα της βολής όταν η μισινέζα φεύγει από την μπομπίνα. Η παράλληλη τύλιξη διασφαλίζει την αποφυγή του στριψίματος και των μπερδεμάτων της μισινέζας κι έτσι με ανοιχτό τον βραχίονα έχετε γρήγορο και με ακρίβεια ξετύλιγμα. Οι μηχανισμοί της Shimano στο μέλλον θα έχουν μαζί με την έξτρα μπομπίνα και ειδική ροδέλα που θα καθορίζει το τύλιγμα με βάση την διάμετρο της μισινέζας.

S- SPOOL: Στους μηχανισμούς της Shimano οι μπομπίνες είναι σφυρήλατες γεγονός που αναβαθμίζει την ποιότητα και την αντοχή τους στις φθορές και τον χρόνο. Το δαχτυλίδι της μπομπίνας, στα πολύ καλά μοντέλα, είναι κατασκευασμένο από Zirconia με επικάλυψη τιτανίου το οποίο ως υλικό είναι 10 φορές πιο ισχυρό και ανθεκτικό από το ανοξείδωτο ατσάλι.

SR ONE PIECE BAIL: Ο βραχίονας SR αποτελείται από ένα μόνο τμήμα και δεν επιτρέπει το χαλάρωμα της μισινέζας την ώρα της χρήσης. Το ανοξείδωτο ατσάλι μειώνει δραματικά τα στριψίματα και κατευθύνει με μεγαλύτερη ταχύτητα την μισινέζα στο line roller.

SR GUARD FIN:Οι SR ασφάλειες είναι από τιτάνιο. Θα τις βρείτε τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία του ρότορα και σε διάφορα μέρη του κορμού να προστατεύουν τον μηχανισμό από τις ζημιές που προκαλούν οι συγκρούσεις.

SR HANDLE: Η SR μανιβέλα βιδώνει με ακρίβεια πάνω στο Drive Gear με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στην μανιβέλα και το γρανάζι. Οι μανιβέλες για τους μηχανισμούς με μέγεθος 1000 χαρακτηρίζονται από το μικρό τους βάρος και την πολύ λεπτή τους δομή, αλλά και στα μεγαλύτερα μεγέθη οι μανιβέλες παραμένουν λεπτές και ελαφριές με απίστευτη δύναμη

SR 3D GEAR:Το γρανάζι κίνησης (Drive Gear), είναι αρκετά μεγαλύτερο και σχεδιασμένο σε Η/Υ με 3D Analysis. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη εφαρμογή των δοντιών του Drive Gear με αυτά του Pinion Gear. Αυτό στην χρήση σημαίνει απαλότητα, δύναμη, ακρίβεια και αξιοπιστία.

STAR DRAG:Τα φρένα της Shimano αποτελούνται από ροδέλες γραφίτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακά απαλή λειτουργία από την ελάχιστη μέχρι την απόλυτη χρήση των φρένων και την μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις και τον χρόνο.

S-GUARD: Ειδικά σχεδιασμένος φύλακας που βρίσκεται ανάμεσα στον ρότορα και τον κορμό, ο οποίος προστατεύει τον μηχανισμό από την είσοδο νερού αλλά και από τις ατυχείς πτώσεις και τα χτυπήματα.

S-ARM CAM: Το χαλάρωμα της μισινέζας γύρο από το ράουλο είναι το βασικό πρόβλημα κατά την διάρκεια του casting.Το επαναστατικά σχεδιασμένο ράουλο διαθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας το οποίο προστατεύει από το χαλάρωμα της μισινέζας μειώνοντας δραματικά το πρόβλημα.

S-MASTER GEAR:Γρανάζι κατασκευασμένο από ντουραλουμίνιο Α7075,ένα διαβαθμισμένο κράμα που χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική και έχει απίστευτη δύναμη και πολύ μικρό βάρος. Στον μηχανισμό Stella το γρανάζι αυτό έχει extra μικροσκοπική κεραμική επικάλυψη από Black Almite που προστατεύει φθορές και τριβές.

P3: Οι μηχανισμοί που ανήκουν στην οικογένεια P3 έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Δύναμη, που εντοπίζετε στην εξαιρετικά απαλή λειτουργία των γραναζιών. Ακρίβεια στο μοναδικό στρώσιμο της πετονιάς. Συμπεριφορά ποτ απορρέει από την αρμονική λειτουργία όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών.

P3 ROTOR DESIGN: Οι μηχανισμοί του προγράμματος P3 έχουν ειδικά σχεδιασμένο ρότορα που μεγιστοποιεί την σταθερότητα στην χρήση. Ο ρότορας λειτουργεί με το διάσημο χειροποίητο roller bearing της SHIMANΟ το οποίο συμπεριφέρεται σαν 4 κοινά ρουλεμάν. Το Roller Bearing μονής-διαδρομής παρουσιάζει απόλυτη αντεπιστροφή χωρίς τρέμουλο με αμεσότητα και ακρίβεια.

ΑΛΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
AERO WRAP:Το Aero system της Shimano περιλαμβάνει και το Aero wrap που διασφαλίζει το σωστό τύλιγμα της μισινέζας στην μπομπίνα αυξάνοντας έτσι την δυνατότητα για μακρύτερα πετάγματα. Η μισινέζα επικάθεται με μοναδικό τρόπο κάνοντας το σχήμα της μπομπίνας αεροδυναμικό.

A-RB
Το μυστικό της καλής λειτουργίας ενός μηχανισμού είναι η προστασία των ρουλεμάν από την σκουριά, την διάβρωση και την οξείδωση, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την σωστή λειτουργία του μηχανισμού με το χρόνο. Η λύση της Shimano στο πρόβλημα αυτό είναι τα A-RB ρουλεμάν που τοποθετούνται πλέον σχεδόν σε όλους τους μηχανισμούς.
2 SPEED OSCILLATION: 2 Speed oscillation είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα κατανομής της μισινέζας στην μπομπίνα την ώρα της τύλιξης. Όταν ο ρότορας περιστρέφετε αργά η μπομπίνα ανεβαίνει γρήγορα αλλά κατεβαίνει αργά. Αυτό προστατεύει τις σπείρες της μισινέζας από το να μπερδεύονται μεταξύ τους κι έτσι έχουμε καλύτερη συμπεριφορά και καλύτερες ρίψεις.
BAIT RUNNER SPOOL ΙΙ:Σε κάποιους μηχανισμούς το Bait runner είναι τοποθετημένο πάνω στην μπομπίνα για πιο εύκολη χρήση στα χτυπήματα μεγάλων ψαριών. Η πομπίνα Bait Runner είναι πλέον πιο εύχρηστη.Tόσο η μικρορύθμιση όσο και το μεγάλο κουμπί απελευθέρωσης λειτουργούν ανεξάρτητα. Η ευκολία στην χρήση είναι το αποτέλεσμα.

BAIT RUNNER SYSTEM:Το σύστημα Bait runner ήταν μια τεράστια καινοτομία στους μεγάλους μηχανισμούς και έχει εξελιχθεί σε κομμάτι του στάνταρ εξοπλισμού. Το Bait runner λειτουργεί μέσω διακόπτη στο πίσω μέρος του μηχανισμού και απασφαλίζει το φρένο, το οποίο επανέρχεται με μία κίνηση της μανιβέλας.

COLD ALUMINIUM SPOOL:Οι μπομπίνες αυτές κατασκευάζονται με την κρύα σφυρηλάτηση κράματος αλουμινίου. Με την διαδικασία αυτή δημιουργούνται μπομπίνες πιο ελαφριές, πιο δυνατές και με μεγάλη ανθεκτικότητα στην διάβρωση και τις φθορές.

DOUBLE HANDLE:Διπλή μανιβέλα για καλύτερη ισορροπία και άμεση δράση.

DYNA BALANCE:Αυξάνει την απαλότητα και την ισορροπία ενώ συγχρόνως μπορεί να δέχεται τα φορτία που μεταβιβάζουν τα εσωτερικά μέρη του μηχανισμού.
FIGHTING DRAG:Είναι ένα δευτερεύον φρένο το οποίο τίθεται σε λειτουργία μα μια απλή κίνηση του μοχλού που βρίσκεται πίσω από το κυρίως φρένο.

FLOATING SHAFT II: Το σημείο κλειδί στους μηχανισμούς με φρένα εμπρός είναι εκεί που ο άξονας της μπομπίνας έρχεται σε επαφή με το πηνίο. Η Shimano περιόρισε σε μεγάλο ποσοστό το κενό σημείο επαφής τοποθετώντας ρουλεμάν στις δύο πλευρές του άξονα. Το αποτέλεσμα είναι ο μηχανισμός να δουλεύει ανάλαφρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με υψηλή ακρίβεια, ευαισθησία αλλά και εγγύηση για το μέγιστο της μακροζωίας.

HYBRID ALUMINIUM BODY:Ο συνδυασμός αλουμινίου και γραφίτη ΧΤ7 διατηρεί το μέγιστο της δύναμης στο σημείο που απαιτείται.

HDGEAR:Tα γρανάζια HD(High Durability) είναι η βελτιωμένη έκδοση των 3D γραναζιών της SHIMANO.Διαθέτουν επικάλυψη και έτσι λειτουργούν πιο απαλά και είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο.

HYPER GEAR :Το κατασκευασμένο με απίστευτη ακρίβεια γρανάζι μεταδίδει την μέγιστη δύναμη από την μανιβέλα στον ρότορα. Σχεδιασμένο να αντέχει στις καταπονήσεις απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από τον χρήστη ανταποδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και εντυπωσιακές επιδόσεις ενώ παράλληλα μειώνει σε μέγιστο βαθμό τις φθορές.
INSTANT DRAG:Το σύστημα φρένων Instant drag, σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την βίδα του συμπλέκτη από την ελεύθερη θέση στην θέση προρύθμισης με δύο περιστροφές. Είναι πολύ σημαντικό, για να μην χάσετε το ψάρι, να κάνετε σωστή προρύθμιση του φρένου που να μην ξεπερνά το όριο θραύσης της μισινέζας.

EASY MAINTENANCE: To σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα στον μηχανισμό να αυτολιπαίνετε την ώρα της χρήσης. Ξεβιδώνοντας μια βίδα στον κορμό του μηχανισμού κάτω από την μανιβέλλα και προεσθέτοντας την ποσότητα του μηχανισμού που προτείνει ο κατασκευαστής διατηρούμε τα μέρη του μηχανισμού σε άριστη κατάσταση αποφεύγοντας το ρίσκο της διάλυσης και συναρμολόγησης.

POWER ROLLER: Το Power roller της Shimano φροντίζει την εξάλειψη των φθορών και του στριψίματος δίνοντας μακροζωία στην μισινέζα του μηχανισμού ενώ βοηθάει στην βελτίωση της ρίψης.

ROLLER BEARING :Ένα απλό Roller bearing είναι ισοδύναμο με 3 ή 4 Ball bearings. Η θέση του είναι τέτοια ώστε να ξεκουράζει τα άλλα ρουλεμάν την ώρα της δράσης.

SUPER STOPPER:Το Super stopper είναι ένα ρουλεμάν μονής κατεύθυνσης που εμποδίζει την αντεπιστροφή.

SUPER STOPPER II: Εάν τοποθετήσετε τον διακόπτη του μηχανισμού στη θέση αντεπιστροφής, θα διαπιστώσετε μηδενική κίνηση της μανιβέλας λόγω του Super stopper II. Αλάνθαστο κάθε στιγμή στις πρακτικές του λειτουργίες, περιλαμβάνονται μικρορυθμίσεις για μύτες quiver ή για χρήση βομβητών.

VARISPEED:Η άριστη κατανομή της μισινέζας στη μπομπίνα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για μακρινές ρίψεις με ακρίβεια. Το νέο επαναστατικό σύστημα Varispeed της Shimano αποτελείται από δύο ειδικά σχεδιασμένα γρανάζια και έναν κατανεμητή. Το ένα γρανάζι είναι οβάλ και το δεύτερο έχει ένα εκπληκτικό τετράγωνο σχήμα! Μόνο ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα Η/Υ και ειδικά εργαλεία κατασκευασμένα από την Shimano μπορούν να τα κάνουν να δουλεύουν τέλεια. Το αποτέλεσμα είναι η άψογη παράλληλη τύλιξη και η ακρίβεια την ώρα της χρήσης.

VBS: To σύστημα VBS χρησιμοποιεί την φυγόκεντρο δύναμη με σκοπό τον έλεγχο στις ρίψεις. Με αυτό το σύστημα ελέγχεται η δύναμη στο ξετύλιγμα τα ανεξάρτητα φρένα, και έτσι αποφεύγονται τα μπερδέματα που δημιουργούν τριβές και μειώνουν την δύναμη στις ρίψεις. Όταν η ταχύτητα της πομπίνας μειώνεται η πίεση που ασκεί το σύστημα ελαττώνεται και έτσι η πομπίνα εξακολουθεί να περιστρέφετε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο στις βολές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σχολιάστε